Börja med en skissbok

Om jag skulle ge dig ett tips kring vad du behöver allra mest för att utvecklas som konstnär eller skapande person oavsett vilken nivå du är på så skulle jag framhäva skissboken

Skissboken är ett underbart sätt att helt utan krav samla och skapa idéer. Du behöver inte göra det vackert eller i viss ordning. Du ska inte visa den för någon annan och du ska inte sälja den. 

Du ska helt enkelt ha en kompanjon som står på din sida och är ditt bästa bollplank genom alla – ibland galna – kreativa processer. En ”silent partner”. 

Skissböcker – fyllda och pågående…

Den kreativa processen

Det är inte alltid lätt att vara i en kreativ process. I det kreativa ingår både det öppna och slutna. Den öppna fasen när allt är möjligt och vi litar på det som händer och en trängre fas när vi börjar misströsta på det vi gör och vår förmåga. När vi når den trängre fasen så behöver vi hitta ett nytt fokus för att kunna fortsätta – vi skaffar oss en begränsning som vi kan leva med för att kunna fortsätta utvecklas. 

Då kan det vara bra att ha en skissbok att luta sig mot. Här finns idéer, skisser, klipp, anteckningar om webbplatser, vykort, papper, former och kanske bra citat du har läst i en bok om Picasso. 

Jag har min skissbok till allt detta och ännu mera: 

  1. När jag hittar en roligt ”hur man gör-bok” eller roliga övningar så sparar jag småbitar av övningarna jag gör för att minnas processen och kunna få inspiration framåt. 

  2. När jag lyssnar på musik, poddar och Sommar i P1 så använder jag tiden för att klottra mönster, märken färgfläckar eller vad-som-helst som kommer fram helt intuitivt. Ibland går jag tillbaka och använder idéerna som kom fram då till nya halvabstrakta målningar. 

  3. Alla mina färgövningar och materialtester finns i loggboken. Så jag lär mig vad färgerna heter, hur de fungerar med andra färger och på olika papper och med andra material. Är de ljusäkta eller ej – håller de?

  4. När jag tvivlar på mig själv så skriver jag mig igenom mitt tvivel och lämnar det där på pappret – det slår aldrig fel. Jag har ju en rolig penna eller ny färg eller nytt papper som jag inte har använt förut. Arbetsglädjen kommer tillbaka trots mitt dåliga självförtroende. 
Idéer jag fick från boken ”If You Can Doodle You Can Paint” av Diane Culhane

Hållbart skapande

Oavsett om du är konstnär eller inte så kommer du ha perioder av lycka och perioder av misstro när du skapar. Det viktigaste då är att hitta vägar framåt genom det som ger dig glädje – genom att göra! Att sitta och vänta på att inspirationen ska komma fungerar sällan. 

Bilderna i det här inlägget är alla från mina skissböcker. 

Den skissbok jag använder mest är  Winsor&Newtons spiralinbundna skissbok i A4-storlek. Den har 50 ark, 170g tjockt syrafritt papper för blyerts,färgpenna, tusch och akvarell och kostar runt 170 kronor. Länken går till IB Wahlström där jag handlar mycket av mitt material. 

Det finns även en skissbok i A5-storlek som jag tar med mig när jag är på kurs eller när jag behöver få med mig något i en mindre väska. 

Lådan jag har små papper i

Du kan även behöva en riktigt bra sax och limstift för att klistra in det du behöver i boken. OM du sedan sparar och återanvänder gammalt har nu inte bara många olika papper att leka med utan även början till många nya idéer och stunder för lek och undersökande.

Jag klipper ner bilder som inte blir och lägger dem i en låda jag har i närheten av min arbetsplats. 

Hoppas du nu tar fram de där skissböckerna som var lite för fina för att användas för att du trodde att du skulle förstöra dem. Börja använda dem till precis vad som helst. Det ska inte bli konst – du ska bara undersöka hur det kan fungera ihop med annat roligt material som du har!

Nu har du en kreativ bas som du kan återvända till igen och igen! 

Kul! Nu går vi vidare!

/Brita