linjeteckning inspirerad av paul klee

Ta en linje på promenad

Det börjar med en linje. Allt det du vill med ett skapande liv kan börja med en linje. I den här linjen undersöker vi vår röst och vårt uttryck och vårt här och nu så uppgifterna den här veckan går ut på att vara här och nu och upptäcka vad det berättar för oss. 

Linjer – vilka som helst

Material du behöver: Blyertspenna 2B och ett skissblock i A4 eller A3
Tid: 15 – 30 minuter – tills du känner dig färdig. Ta en liten paus och upprepa övningen en gång eller flera. 

Börja med att dra en linje eller streck över sidan framför dig. Fortsätt sedan att dra flera linjer eller en lång punkt. Dra linjen över hela pappret och lägg märke till hur linjen kan få karaktär genom sättet du för pennan på och med det tryck du använder mot blocket. 

Dra många linjer över pappret. Så fort du börjar se former eller bilder så byter du papper och börjar med linjer igen. 

Varför?

Din förmåga att teckna finns i görandet; att ta en linje på promenad över pappret och låta den bli till. Här finns det magiska. Det ska inte bli något annat än linjer och du kan lita på att du gör det rätt på vilket sätt du än gör. 

Ju mer du håller på desto mer kommer du att upptäcka den variation av linjer du har inom dig. Du kanske gör former som spiraler, cirklar eller mönster – det är bra vilket som. 

Den här övningen kan väcka din uppmärksamhet på att vara i nuet. Den kan lära dig att tecknandet inte sitter i handen eller i någon talang utan i modet att våga dra en linje oavsett hur du drar den och utan annat mål än att dra linjen.

Den här övningen kan sätta igång ditt skapande varje dag. Du signalerar till kroppen och hjärnan att du är redo att sätta igång dagens konstarbete. Du kan göra den som ett slags meditation på linjen. 

Ju mer du gör den desto oftare kommer du att börja se bilder och ordning i det kaos som linjerna skapat på pappret. Växla då till ett nytt papper och lägg undan bilden som du identifierat. Hjärnan vill gärna skapa ordning och vi kan använda det till att se nya bilder – helt utan ansträngning när vi använder det oväntade och oplanerade för att börja ta en linje på promenad. 

Av Paul Klee – This file was donated to Wikimedia Commons as part of a project by the Metropolitan Museum of Art. See the Image and Data Resources Open Access Policy, CC0, Länk

”En linje är en punkt på promenad” – Paul Klee

Promenera mera

Att ta en linje på promenad var en av de lektioner som Paul Klee började med de nya eleverna på Bauhaus-skolan. Tanken var att eleven skulle upptäcka de streck, linjer och märken som vi alla har och gör som människor. Att se och avbilda de enklaste formerna för att göra oss redo att förstå de mer komplicerade. 

Den här övningen har varianter och du kan hitta dem under taggen teckning här på webbplatsen. 

Källor: 

Du kan hitta flera bilder på Google Arts&Culture som Paul Klee har gjort. Artikeln är på engelska