Lev ett kreativt liv

Boktips för den som fastnat

Kanske är du på den här bloggen för att du har fastnat lite? Hur du än gör så får inte skapandet fart och idéerna dör som flugor mot flug-pappret en sommardag. 

Jag har varit där, och kommer tillbaka där ibland när jag inte är uppmärksam. Det är inte ett konstant tillstånd och det finns faktiskt hjälp för den som vill gå vidare. Jag vill ge dig ett boktips som hjälpte mig. 

The Artist’s Way

Julia Cameron heter en författare i USA som delar med sig av många tips både på sin webbplats www.juliacameronlive.com och i böcker. En av hennes senaste böcker handlar om att vara kreativ som pensionär. Du hittar den på engelska på Adlibris och Bokus.

Jag hade turen att få boken Öka din kreativitet i min hand just när jag hade sagt upp mig som bildlärare och undersökte nya vägar att ta mig framåt i livet. Jag hade fastnat, bränt ut mig och behövde tänka om kring det jag gjorde.

Boken var en tolvveckorskurs med uppgifter att göra varje vecka och varje dag och jag gjorde dem allihopa under tre månader. 

Under tiden upptäckte jag mina hjältar och mina demoner. Jag hittade många av de tankar som stjälpte mig och flera av de som styrkte mig. Jag såg hur mina förebilder egentligen var negativa förebilder och fann nya som kunde ge mig inspiration och kraft att gå vidare. 

Det viktigaste var ändå att jag hittade sätt att ”vaccinera mig” mot att detta skulle hända igen. Vaccinationen håller bara om jag faktiskt gör som jag lärt mig – men jag kunde återgå till mitt yrke som bildlärare och även hitta en vardag som är fylld av kreativitet och skapande. 

Öka din kreativitet har äntligen getts ut på svenska igen och nu heter den Lev Kreativt – Hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg. Den finns både i Pocket och som E-bok på Adlibris

Vad händer sedan?

De personer som jag har träffat som faktiskt har gjort och fortfarande gör övningarna, precis som jag, är entusiastiskt kreativa och tillfreds med sin förmåga att skapa sig ett kreativt liv.

Jag säger inte att du måste göra så här för att leva ett kreativt liv. Men om du har fastnat och inte har något stöd i närheten så kan jag rekommendera den här boken. För att stödja dig som inte har en bästis som läser boken med dig så har jag gjort en Facebook-grupp som heter Kreativ Klunga – Lev ett kreativt liv. 

Det enda som behövs för att vara med i gruppen är att du aktivt går igenom övningarna i boken och delar med dig av dina erfarenheter och ger stöd till den som gör det samma. När du är färdig med boken så går du ur gruppen. Lätt som en plätt. 

Jag önskar dig ett kreativt liv!